Er det sundt at svede?

Mange af os prøver for alt i verden at undgå og svede. Selv ved fysisk aktivitet i eksempelvis træningscentret er sved for mange forbundet med et vist ubehag. Men sved har faktisk en meget vigtig funktion for kroppen og væsken er tilmeld sund for både vores indre og ydre.

Kroppens termostat

Vi sveder mere på en varm sommerdag i solen. Sved har en temperaturregulerende funktion for kroppen og sørger for at vi ikke bliver overophedet. Så når kroppen oplever en stigning i kropstemperaturen, vil den automatisk øge svedproduktionen for at køle dig ned. Det sker ved at kroppen afgiver varme når sveden fordamper fra huden og gør at blodet i huden køler ned. Det nedkølede blod cirkulerer derefter rundt i kroppen og køler den indefra.

Føler man ubehag ved sved på panden eller lider af en hedetur, bør man derfor ikke tørre sveden af med jævne mellemrum, men i stedet lade det tørre naturligt. På den måde opfylder sveden sin naturlige funktion og køler kroppen hurtigere. Denne øvelser er dog lettere skrevet end gjort.

Undgå kviksølv i kroppen

Når man sveder udskiller kroppen ikke kun den salte væske. Kroppen kommer nemlig også af med kviksølv og andre giftstoffer, som ellers kan ophobe sig i kroppen og på lang sigt være medvirkende til at ødelægge kroppens celler.

Sved renser dine nyrer

Når du sveder renses dine nyrer, specielt ved ekstrem svedproduktion eksempelvis i forbindelse med intensiv træning. Vores nyrer har en række vigtige funktioner for kroppen, blandt andet at rense blodet for affalds- og giftstoffer. Det er også her der kan dannes ubehagelige nyresten, hvilke en svedproduktion og højt væskeindtag hjælper på forebyggelsen af.

Øger væskeindtaget

I forlængelse af ovenstående har sved også den fine funktion for kroppen at du føler dig tørstig og indtager vand for at opretholde kroppens væskebalancen. Et højt indtag af vand er ikke bare godt når kroppen skal rense nyrerne. Det kan også hjælpe til bedre præstation ved fysisk aktivitet, reducere hovedpine og forkølelse, øge forbrændingen og meget mere. Ovenstående fordele forudsætter selvfølgelig at du drikker rigeligt med vand når kroppen sveder.

Tab dig når du sveder

Går du med et ønske om at tabe dig, kan sved også være en hjælp på vejen. Kroppen forbrænder nemlig kalorier i hele processen med at producere sved. Blodet sendes ud i det yderste lag hud og skubber sveden ud gennem hudens porer. Det er ikke voldsomt med energi du forbrænder på denne måde, men ved vægttab tager man vel det hele med.

Sved renser huden

Modsat hvad mange går og tror har sved en rensende effekt på huden. Sved har nemlig en lav pH værdi. Når man sveder åbnes kroppens porer og bakterier skylles væk af den sure væske. For at få maksimalt ud af den rensende effekt, er det dog vigtigt at du vasker huden efter at have svedt. Ellers vil fedtsyrer fra sveden sætte sig i huden og danne grobund for nye bakterier.

Så fedt er sved heller ikke…

Selvom sved er sundt og har en vigtig funktion som kroppens naturlige termostat, er den ikke altid så kærkommen. Specielt ikke hvis den kommer ubelejligt grundet stress, nervøsitet eller sygdom. Der er dog hjælp at hente! Prøv eksempelvis vores svedstoppende produkter med indsyede membraner, som effektivt forhindrer svedpletter. Vores produkter forhindrer også svedlugt. Sved lugter nemlig ikke i sig selv, lugten forekommer først når sveden kommer i kontakt med bakterier i tøj eller på hud. Du kan læse mere om hvorfor vi lugter af sved og hvordan du kan minimere svedlugten her.

Kilder:

www.drywear.dk

www.sweathelp.org/

www.illvid.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *