Facts om sved

Sved og svedlugt kan være en svær størrelse for mange at tale om og deraf er der opstået en række myter om sved. I dette indlæg vil vi komme med håndfuld facts om kropssved, som forhåbentligt kan gøre dig klogere og måske endda afmystificer en af kroppens helt naturlige funktioner.

Man sveder op til 730 liter sved om året

Mennesket sveder i gennemsnit 1 liter om dagen, men det er faktisk muligt at svede helt op til 10 liter om dagen for nogle mennesker. Det meste opdager vi dog ikke, da sveden fordamper. Elitesportsmennesker der presses til det yderste, kan svede op til 2 liter i timen.

20% oplever gener af sved

Omkring 20% af den danske befolkning lider af generelle problemer med sved. Danskerne oplever ofte gener af sved i forbindelse med stress, nervøsitet, rumtemperatur eller motion. For mange kan svedpletter og svedlugt være svært beskæmmende og sætte en begrænsning på lysten til socialt samvær. 

5% lider af Hyperhidrose

Cirka 5% af befolkningen lider af stærk overdreven svedproduktion, også kalder hyperhidrose. Hyperhidrose er ikke en akut farlig tilstand, men den overdrevne sved kan føles ekstremt pinligt og føre til fysisk ubehag. Bliv klogere på hyperhidrose i vores indlæg her.

Hyperhidrose kan lede til 5-dobbelt svedproduktion

Personer med hyperhidrose, har det samme antal svedkirtler som alle andre, men deres svedkirtler kan producere op til 5 gange mere sved end normalen.

Sved er temperaturregulerende

Når kroppen producerer sved er det fordi den er overophedet. Sveden har til formål at regulere kroppens temperatur og fungerer derfor som kroppens termostat.

Mænd sveder mere end kvinder

Mennesket har i gennemsnit 2-4 millioner svedkirtler. På trods af at kvinder har markant flere svedkirtler end mænd, sveder mænd mere end kvinder. Det skyldes i alt sin enkelthed at mænds svedkirtler er mere aktive end kvinders.

Sved lugter ikke

Sved i sig selv lugter ikke. Det er først når den kommer i kontakt med bakterier på huden eller i tøjet at det. Af samme årsag er det vigtigt at få fjernet bakterier fra tøjet ved vask for at undgå lugtgener. Ønsker du ikke at vaske dit tøj på høje temperaturer, enten af hensyn til miljøet eller slitage af tøjet, anbefaler vi at bruge C30 vasketabs, som fjerner bakterier ved blot 30 graders vask.

Svedproduktionen ændrer sig med alderen

Kroppens svedproduktion kan ændre sig markant over tid og påvirkes af faktorer som ændringer i hormoner, sygdom, stressniveau og sågar hvad du spiser.

Sved mindsker urenheder i huden

Modsat hvad mange går og tror har sved en rensende effekt på huden. Sved har nemlig en lav pH værdi. Når man sveder åbner kroppens porer sig og bakterier skylles væk af den sure væske.

Gule pletter på tøjet stammer fra sved og deodorant

Mange deodoranter indeholder aluminium, som er den store skurk, idet den kemiske reaktion mellem aluminium, sved og tekstil forårsager de uskønne, gule deodorantskjolder på tøjet.

Almindelige T-shirts i bomuld bliver nogle gange gule under armene efter man har båret dem 4-5 gange

Især tynde bomuldsskjorter kan lynhurtigt blive gule pga. kombinationen af deodorant og sved.

Sved kan gøre ondt på pengepungen

De fleste der oplever problemer med sved vil gå langt i deres søgen efter løsninger. Alt lige fra engangssweatpads til større operationer kan prøves, de fleste med begrænset eller kortvarig effekt. Den konstante jagt på et ”supermiddel” kan hurtigt gøre ondt på pengepungen.

Effektiv antiperspirant: +100 kr. pr roll-on.

Botox behandling: 3.000 kr. pr behandling.

Miradry behandling: 12.500 kr.

Underarmsoperation: 17.000 for bortskæring af svedkirtler.

Ovenstående behandlingsformer kommer foruden prisen også med risikoen for bivirkninger og/eller usikkerheden om effekten og varigheden af behandlingen. Botox vil eksempelvis mindske sveden i det ønskede område, men også øge svedproduktionen andre steder på kroppen, da sveden stadig skal forlade kroppen.

Sved slider på tøjet

Personer med øget svedproduktion oplever også at deres tøj holder kortere tid. Sveden sætter sig som gule aflejringer under armene på hvide skjorte og går du meget i sort vil du opleve hvide pletter på tøjet. Derudover vasker mange ved højere temperaturer end tøjet er beregnet til, for at få bugt med svedlugten, hvilket slider på tøjet.

Hvide skjorte har efter 10 ganges vask, ofte så gule mærker under armene at de bliver kasseret.

Går du i hvide skjorter dagligt og gerne vil undgå gule pletter under armene kan det på et år hurtigt løbe op.

Antiperspirant: 100 kr. pr. roll-on * 25 pr. år. = 2500 kr.

Bomulds T-shirt: = 250 kr. pr. T-shirt * 10 T-shirts om året = 2500 kr.

Hvide skjorte: 500 kr. pr. skjorte * 10 skjorter om året = 5000  kr.

Årligt beløb = 10.000 kr.

Vil du undgå svedpletter under armene og svedafmærkninger på dit tøj vil vi anbefale vores svedstoppende T-shirts i Lenzing Modal. Vil du også gerne undgå at skulle vaske dit dyre tøj på +60 grader for at fjerne svedlugten synes vi at du skal kigge på vores C30 vasketabs. De fjerner effektivt svedlugt ved blot 30 grader.

Naturprodukter som uld og modal har gode egenskaber hvis man sveder meget

Blandt tekstiler med klare fordele i forhold til sved kan nævnes det naturlige tekstil Lenzing Modal. Modal er først og fremmest åndbart så kroppen kan få luft og afgive damp. Såfremt du begynder at svede er Modal sammenlignet med normal bomuld ekstremt hurtigtørrende, så du ikke går og føler dig våd og klam i flere timer efter. Modal er på trods af dets tynde vævning, stadig kendt for at være 50% mere vandabsorberende end almindelig bomuld, samt tekstilets kølende effekt. 

Du kan læse mere om Lenzing Modals unikke egenskaber her

Bomuld og syntestiske tekstiler har mange dårlige egenskaber hvis man sveder meget.

Ligesom nogle tekstiltyper har klare fordele i forbindelse med sved, har andre den præcis modsatte effekt og øger svedproduktionen. Grundlæggende handler det om at kroppen skal kunne ånde. Du skal derfor holde dig fra syntetiske materialer som polyamid, polyester og akryl.

Almindelig bomuld er meget sugende og lang tid om at tørre. Lider du af svedture kan det derfor være en fordel at vælge naturtekstiler, så du ikke føler dig kold og våd længe efter.


[1] https://kontinens.org/kroppens-vaesker-vidste-du/

[2] https://www.drywear.dk/hyperhidrose/

[3] https://www.drywear.dk/hyperhidrose/

[4] https://www.sweathelp.org/home/defining-hyperhidrosis.html

[5] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/svedgener/sved/

[6] https://www.experimentarium.dk/kroppen/10-sveddryppende-facts-om-sved/?gclid=CjwKCAiAvK2bBhB8EiwAZUbP1CVYC0FyQEoYlwMuZGIRANS5tfLhK1exVrDoEtjwR-3ldL_PJxbAQBoCQ8UQAvD_BwE

[7] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/svedgener/sved/

[8] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/svedgener/sved/

[9] https://www.experimentarium.dk/kroppen/10-sveddryppende-facts-om-sved/?gclid=CjwKCAiAvK2bBhB8EiwAZUbP1CVYC0FyQEoYlwMuZGIRANS5tfLhK1exVrDoEtjwR-3ldL_PJxbAQBoCQ8UQAvD_BwE

[10] https://www.drywear.dk/undgaa-gule-pletter-armene/

[11] https://www.nygart.dk/botox/rynker/sved/

[12] https://www.sundhed.dk/content/cms/53/61353_der-svaer-svedtendens-voksne.pdf

[13] https://arosph.dk/vores-specialer/svedproblemer/priser/behandling-af-armhulesved


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *