Svedproblemer i den kolde tid: Vores tips til at undgå at blive gennemsvedt i vinterhalvåret.

Vi forbinder mest sved med sol og sommer, men hvem kender eksempelvis ikke til at stå og kampsvede i et stormagasin med alt for meget tøj på, når det samtidig er koldt uden for? Eller opdage at man har taget alt for meget tøj på turen til arbejde fordi det var koldt da man tog afsted om morgenen. Også børn bliver tit ramt af overophedning i vinterhalvåret, så nedenstående råd kan med fordel også bruges til de små.

Når alt kommer til alt, handler det om at have den helt rette sammensætning af tøj. Derfor har vi skrevet et par tips til valg af tøj hvor du kan holde en jævn behagelig temperatur i de kolde måneder:

Hold det åndbart

Det er meget vigtigt dit tøj er åndbart. Er det ikke det, kan varmen ”slippe ud” og så er det umuligt for kroppen at temperere sig selv. Særligt de inderste lag er vigtige at holde åndbare, da vinterjakker ofte har en eller anden vindtæt komponent som i mange tilfælde gør, at det kan være lidt sværere for kroppen at ånde.

Naturlige materialer er bedst.

En god hovedregel er at bruge naturlige materialer (Modal, Tencel, silke eller uld) – især som det inderste lag.  Syntetiske materialer som polyester vil ofte få dig til at svede mere end naturlige fibre, som kroppen bedre kan regulere sig efter. Syntetiske materialer gør dig således ekstra varm når du er indenfor, og så snart du træder udendørs bliver du hurtig klam og kold. Bomuld fungerer heller ikke så godt til at lede sveden væk fra kroppen (sveden sidder lang tid i tøjet), hvilket også bevirker at du hurtig føler dig kold.

Start med et tyndt lag tøj, og tag de tykkeste stykker tøj på til sidst. Hvis du starter med at iklæde dig en tyk varm trøje, som du trækker flere ekstra lag tøj uden over kan du ikke regulere temperaturen ved at tage det yderste lag tøj af – og du vil altså stadig svede og føle dig varm. Grundlæggende anbefaler vi tre lag tøj:

  1. Basislaget (undertøjslag): skal lede sveden væk fra din hud. Hvis din hud er fugtig, sætter afkøling ind hvilket blot får dig til at fryse i kolde temperaturer.
  2. Mellemlag (isolerende lag): Holder på kropsvarme for at beskytte dig mod kulden. Det midterste lag kan være af både syntetiske og naturligt materiale. Populære valg kunne eksempelvis være uld eller fleece.
  3. Ydre lag (skal-lag): beskytter dig mod vind og regn. Vind og vandtætte jakker der er åndbare er helt optimale. Har du et meget varmt mellemlag er en såkaldt ”shell” jakke et oplagt valg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *