Hvordan stopper man med at lugte af sved?

Selv om svedlugt er helt naturligt og at vi alle døjer med det, vil vi gerne helst være fri for den. Vi kender alle den ubehagelige følelse, når det går op for en at man lugter af sved. Men faktisk er sved som udgangspunkt helt duftneutralt. I dette indlæg dykker vi ned i hvad der får sveden til at lugte og hvad du kan gøre for at reducere svedlugten mest muligt.

Hvorfor lugter vi af sved? 

Svedens funktion er at nedkøle kroppen når den bliver overophedet. Sved i sig selv lugter helt neutralt. Væsken består blot af vand og proteiner, men når sveden kommer i kontakt med, og begynder at nedbryde bakterier på krop og tøj skabes de affaldsstoffer som giver den markante lugt af sved. Vejen til at undgå af lugte meget af sved, skal derfor findes i reducere mængden af bakterier som skaber de ildelugtende affaldsstoffer.

Hyppig kropsvask

En let måde at minimere antallet af bakterier, som sveden kan komme i kontakt med, er ved at sørge for at få vaske kroppen ordentligt med vand og sæbe. På den måde ”nulstiller” du bakteriemængden på kroppen, og øger tiden det tager før at sveden begynder at lugte. Vær ekstra grundig under arme, i skidtet og på fødderne hvor de ekkrine svedkirtler sidder, disse har nemlig tendens til at skabe den mest markante svedlugt.

Fjern bakterierne når du vasker tøj

Som skrevet forekommer svedlugten når sveden begynder at nedbryde bakterier på kroppen og i tøjet. Du kan derfor med fordel sørge for at alle bakterier fjernes fra tøjet, når du vasker det. På den måde sidder der ikke gamle bakterier i dvale, som kan forstærke svedlugten. Udfordringen er at de fleste bakterier først fjernes ved +60 graders vask. En 60 graders vask eller derover, slider enormt på tøjet, får det til at krympe og er dyrt i elregnskabet sammenlignet med en 30 graders vask. Lugter dit tøj af sved, også efter vask, vil vi anbefale C30 vasketabs. Vasketabben lægges i sæbeskuffen sammen med dit almindelige vaskemiddel og sørger for at lugtskabende bakterier fjernes og dit tøj er friskt og lugtfrit. C30 tabs virker også til sports- og undertøj. 

Undgå sveden rammer tøjet

Ligesom at du kan minimere svedlugten ved at fjerne bakterier fra tøjet, kan du også minimere svedlugten ved at blokere for, at sveden når tøjet og begynder at nedbryde bakterier. En effektiv måde at gøre dette er ved at bære vores svedstoppende T-shirts som inderste lag mod kroppen. T-shirten har indsyede membraner under armene, som absorberer sveden, lader den fordampe og sørger derfor for at sveden ikke når det næste lag tøj. Membranerne sikrer samtidig at du ikke får synlige svedpletter under armene. De er produceret i det bløde og åndbare stof; Lenzing Modal, som helt ideel i kampen mod sved. Læs mere om vores T-shirts her.  

Iklæd dig de rette tekstiler

Du kan også undgå den værste svedlugt ved at vælge tøj i de rette tekstiler. Grundlæggende handler det om at vælge naturlige og åndbare materialer som eksempelvis Lenzing Modal til undertøj og uld til sokker, som er bedre til at ventilere. Undgå derfor tøj lavet i syntetiske materialer, som ikke besidder samme evne til at absorbere fugt fra kroppen. Disse vil blot forringe kroppens evne til afgive varme og sveddamp og dermed øge svedproduktionen og svedlugten. Vær også opmærksom på tekstilers sugeevne og tørretid. Eksempelvis er traditionel bomuld er naturligt tekstil med en stor sugeevne og langsom tørretid. Når det suger sveden til sig og har en ringe evne til at afgive det som damp vil det naturligvis øge muligheden for svedlugt. Derfor har vi valgt at producere vores produkter i Lenzing Modal, som besidder en stor sugeevne, samtidig med at det evner at afgive fugten som damp hurtigt. Du bliver dermed tør hurtigere efter eksempelvis træning eller en hedetur. 

Kæmper du med svedlugt, er der heldigvis en række råd du kan bruge for at bekæmpe den. Giv din krop de bedste betingelser for at kunne ånde og afgive damp. Vær opmærksom på at det er bakterier i tøj og krop som er med til at skabe lugten. Sørg for at krop og tøj er helt rent efter vask, så der ikke sidder tilbageværende bakterier og bidrager til svedlugten. Ønsker du både at bekæmpe svedlugt og undgå svedpletter på tøjet er vores bedste anbefaling dog at kigge nærmere på vores svedstoppende produkter på drywear.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *