Hyperhidrose

Hyperhidrose - overdreven svedtendens

Hvad er hyperhidrose

Hyperhidrose står for overdreven svedtendens. Hyper betyder “mere” og hidrosis betyder “sved.” Kroppen bruger sved til at regulere temperatur og sved er en livsvigtig funktion for køle kroppen af.  Når folk sveder for meget, kan det dog være tegn på at de lider af sygdommen hyperhidrose.

Hyperhidrose er ikke en akut farlig tilstand, men det kan være en socialt hæmmende tilstand, da overdreven sved kan være pinlig og fysisk ubehagelig tilstand. Man skelner normalt mellem primær og sekundær hyperhidrose.

Ifølge en svensk undersøgelse fra 2011 lider 5% af befolkningen af stærk overdreven sved (primær hyperhidrose) og 20% lider af generelle svedproblemer (sekundær hyperhidrose), som eksempelvis kan opstå i forbindelse med sygdom. Hos resten af befolkningen kan problemet også opstå i forbindelse med stress, nervøsitet, rumtemperatur eller motion.  Det er en meget tabu-belagt situation, og mange synes det er pinligt og generende med eksempelvis svedpletter eller våde håndflader.

Folk med hyperhidrose, har for det meste den samme mængde svedkirtler som alle andre, men de reagerer anderledes og kraftigere på forskellige svedskabende situationer. Det betyder når de begynder at svede, overproducerer de sved. Hyperhidrose er et område der forskes meget i, og der er stadig meget omkring hyperhidrose som fagfolk på området endnu ikke forstår fuldt ud.

Typer af hyperhidrose og svedproblemer

 • Primær hyperhidrose: Overdreven svedtendens på særlige områder af kroppen (under armene, på håndfladerne eller lign. )
 • Primær generel hyperhidrose: Overdreven svedtendens på mere eller mindre hele kroppen.
 • Sekundær Hyperhidrose: Overdreven svedtendens som forårsaget af noget udefrakommende eksempelvis sygdom
 • Nervøs/stress svedning: Overdreven svedtendens som er psykisk betingede
 • Hedeture: Overdreven svedtendens som ofte skyldes hormonelle udsving.

Hvordan påvirkes folk af hyperhidrose

Overdreven sved kan påvirke folk både psykisk og fysisk. Hvor meget det går en på psykisk er selvfølgelig individuelt, og nogle takler det bedre end andre. Hvis man konstant bekymrer sig om sved, forsøger at skjule sved og våde pletter, og undgår at give hånd kan det være meget mentalt udmattende. Hvis man er rigtig hårdt ramt undgår man måske decideret sociale situationer på grund af sine svedproblemer.

Nogle af de negative følger af hyperhidrose omfatter bl.a.:

 • Social angst og manglende selvtillid
 • Koncentrationsbesvær
 • Nedsat arbejdsevne. Nogle fysiske arbejdsopgaver (betjening af makiner, klaverspil etc.) kan være rigtig besværlige at udføre med hyperhidrose
 • Angst for fysisk kontakt (især hvis man sveder på hænder eller i ansigtet)
 • Hudproblemer, svampe og bakterieinfektioner
 • Større omkostninger som følge af udskiftning af undertøj og strømper.

Har jeg hyperhidrose?

Diagnosen for hyperhidrose (både primær og sekundær) kan være svær at stille, men der dog visse symptomer som er meget karakteristiske for primær hyperhidrose:

 • Din overskydende sved nedsætter dine daglige aktiviteter.
 • Du oplever mindst en sved episode om ugen.
 • Dit svedproblem er startet før du fyldte 25 år.
 • Andre medlemmer af din familie lider af lignende svedsproblemer
 • Du holder op med at svede, når du sover.

Hvis du opfylder mindst to af ovenstående kriterier, er der en risiko for at du lider af primær hyperhidrose, og du bør overveje at lave en aftale med din læge, for at få det belyst nærmere.

Primær hyperhidrose

Primær fokal hyperhidrose refererer til overdreven svedtendens, der ikke skyldes en anden medicinsk tilstand, og det er heller ikke en bivirkning af medicin. Den overdrevne svedtendens er selve den medicinske tilstand. Denne type sved forekommer på meget specifikke områder af kroppen (beskrevet som fokusområder) og er som regel relativt “symmetrisk”, hvilket betyder, at både venstre og højre side af kroppen er påvirket på samme måde. De mest almindelige fokusområder, hvor man kan opleve primær hyperhidrose er følgende:

 • Palmar hyperhidrose: Overdreven svedtendens på hænderne
 • Axillær hyperhidrose: Overdreven svedtendens under armene
 • Pedal Hyperhidrose: Overdreven fod-sved.
 • Facial hyperhidrose / overdreven svedtendens i ansigtet
 • Lnguinal hyperhidrose: Overdreven svedtendens i lysken.

De fleste med hyperhidrose oplever overdreven sved på mere end et område.  Især dem med svedige hænder, har næsten altid også svedige fødder

Overdreven sved under armene begynder ofte i slutningen af puberteten, mens fod og håndsvedsproblemer ofte begynder tidligere, omkring 13 år (i gennemsnit) –  men der kan dog være store individuelle forskelle på sygdomsforløbet.  Har man først fået hyperhidrose er det ofte noget man må indstille sig på kan fortsætte i hele livet.  Et vigtigt kendetegn for folk med primær hyperhidrose er at selvom folk med primær hyperhidrose har episoder med overdreven svedtendens mindst en gang om ugen, oplever de stort set aldrig overdreven svedtendens, mens de sover. Det er også blevet påvist, at primær hyperhidrose kan være arvelig. Så hvis der er andre i din familie som har problemer med sved, kunne det være at I har en tendens til primær hyperhidrose i jeres familie.

Primær generel hyperhidrose

Denne form for svedtendens er karakteriseret på samme måde som overstående, men der er bare tale om en overdreven svedtendens på hele kroppen/flere steder på kroppen på samme tid (som ikke er relateret til sygdom). Det kan eksempelvis være af overdreven fodsved, håndfladesved og sved under armene.  Personer med generel hyperhidrose kan have ekstra store gener i hverdagen fordi de er konstant er så plaget af sved på flere steder på en gang.

Sekundær hyperhidrose

Den anden hovedtype hyperhidrose, betegnes sekundær hyperhidrose. Denne form for overdreven svedtendens er forårsaget af en anden medicinsk tilstand eller er en bivirkning af en medicin. Derfor kaldes det sekundært. I modsætning til primær fokal hyperhidrose oplever personer med sekundær hyperhidrose at de sveder på større eller eller flere områder af kroppen (generel overdreven svedtendens). En anden vigtig forskel mellem de to typer hyperhidrose er, at folk med sekundær generaliseret hyperhidrose ofte oplever svedsymptomer under søvn. Ved sekundær hyperhidrose begynder overdreven svedtendens normalt i voksenalderen, som en reaktion på en behandling eller en decideret sygdom. Primær hyperhidrose begynder som beskrevet ovenfor i barndommen eller i ungdommen. At finde en behandling for sekundær overdreven svedtendens involverer ofte først at bestemme, hvilken (hvis nogen) underliggende sygdomstilstand eller medicin kan skyld i ​​problemet. Nogle af de meste kendte sygdomstilstande som kan være skyld i sekundær hyperhidrose er:

 • Infektioner
 • Diabetes
 • Overgangsalder og graviditet (hormonelle påvirkninger)
 • Neurologiske lidelser
 • Bivirkninger ved medicin (fx antidepressiver),
 • Abstinenser

Nervøs svedning (Stress sved)

Denne type svedtendens opstår i forbindelse med en eller anden form for følelsesmæssig påvirkning – eksempelvis stress eller nervøsitet som kroppen reagerer på ved øget svedtendens. Det er altså en forbigående tilstand (som dog godt kan strække sig over lang tid), som skyldes psykologiske påvirkninger.  . Det skal imidlertid tages i betragtning, at  mellem hyperhidrose og følelsesmæssig sved er ikke en absolut, da nervøsitet og stress det kan være en selvforstærkende effekt for de personer der fra naturens side har en form for øget svedtendens.

Hedeture

De fleste kvinder oplever i større eller mindre grad hedeture, og det forekommer især når de går gennem overgangsalderen. Det beskrives ofte som en pludselig følelse af varme, der kommer ud af det blå og spredes i hele kroppen, hvilket resulterer i hjertebanken, rødmen og overdreven svedtendens.

Nogle kvinder mærker ikke særlig meget til hedeture, mens andre mærker meget til dem og føler stort ubehag og gener, der minder om dem man kender fra hyperhidrose.

Mænd kan også have symptomer der minder om hedeture – læs mere om dem her:

Behandling

Hvis du lider af en form primær hyperhidrose skal du som sagt ikke regne med at blive helbredt, men den gode nyhed er at der er massere af hjælpemidler som kan forbedre eller helt fjerne dine problemer i forbindelse med hyperhidrose:

Antiperspiranter

De fleste antiperspiranter indeholder aluminium chlorid, som trænger ind i svedkirtler og blokerer sveden. Antiperspiranter er mest effektive, når de påføres på tør hud om natten og om morgenen. Imidlertid er aluminium kendt for at forårsage hudirritation for personer med følsom hud eller eksem, så vær forsigtigt med antiperspiranter. Hvis man sveder rigtig meget løser de sjældent hele problemet. Læs mere om aluminium chlorid her:

En T-shirt fra DRYWEAR

Drywear t-shirten er en undertrøje- t-shirt der hjælper dig med at undgå svedpletter på dit tøj i din hverdag. Den vandtætte membran er syet direkte ind i Drywear t-shirten, og den blokerer ekstremt armsved og sikrer beskyttelse mod sved under armene og gule aflejringer på dit normale tøj. T-shirten virker svedabsorberende og sikrer, at dit normale tøj er 100% tørt. Der er både en herre og dame-model  Lider du af overdreven lyskesved, har vi også et par boxershorts som klarer problemet (kun til mænd indtil videre)

Medicin

Der findes forskellig medicin man bruger imod hyperhidrose. Eksemplevis antikolinergika og betablokkere der hæmmer impulserne i det autoimune nervesystem og herved svækker svedkirtlerne og dermed svedtendensen. Der er dog observeret store bivirkninger ved denne type behandling, da det autoimune nervesystems andre funktioner også sættes ud af spil. Nogle af de almindelige bivirkninger er sløret syn, hjertebanken og vandladningsproblemer, træthed m.m. Der for vil medicinsk behandling ofte  ikke være det første lægen anbefaler.

Botox

En anden behandlingsmulighed er injektioner med botulinum toksin(Botox). Det er den samme behandling  der anvendes mod rynker. Botox til behandling af sved under armene, men kan også bruges håndfladernes og fødder.  Botox virker ved at forhindre frigivelse af et stof der aktiverer svedkirtlerne. Effekten af botulinum toxin er ca.  4 måneder, og skal gentages et par gange om året for at holde en konstant virkning.. Proceduren er relativt hurtig og smertefri, men det er til gengæld en temmelig dyr behandling.

Kirugi & fjernelse af svedkirtler

Hvis ikke-invasive procedurer ikke giver lindring, kan din læge anbefale hyperhidrosekirurgi eller fjernelsen af svedkirtlerne. Ved kirurgi afbrydes eller klemmet lægerne af nerverne, der udløser sved. Et andet alternativ miraDry behandlingen som bruge mikrobølgeteknologi til at ødelægge dine svedkirtler under armene. Behandlingen er i øjeblikket FDA-godkendt til behandling af aksillær hyperhidrose, men er endnu ikke godkendt til andre former for hyperhidrose. Kirurgi er den mest invasive og dyre mulighed for behandling af hyperhidrose og kan føre til irreversible bivirkninger. Du bør derfor undersøge alle andre muligheder, før du overvejer dette.

Kilder/Læs mere (engelsk):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695293/

https://www.sweathelp.org/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *