Fjern svedlugt fra tøj nu – Sådan bliver dit tøj 100% frit for svedlugt

Svedlugt i tøj

Kunsten at fjerne svedlugt fra tøj  – Sådan gør du

[toc]De fleste kender nok problemet med vedhængende svedlugt i træningstøj, t-shirts, skjorter, osv., selvom tøjet er blevet vasket grundigt.

Mange ender med at smide et fint stykke tøj ud, da de simpelthen ikke kan få tøjet lugtfrit.

Men det er faktisk ikke særligt svært at fjerne svedlugt fra tøj. Det er underordnet om det er træningstøj eller almindeligt hverdagstøj.

En almindelig vask først… (Hvis tøjet kan klare kogevask)

Det første du bør gøre, er selvfølgelig at se om en almindelig vask ikke kunne være nok, hvis du prøver at gøre lidt ekstra ud af det. Hvis tøjet kan tåle kogevask, vil det ofte være fint til at fjerne svedlugt.

Hæld en skefuld vaskemiddel i en spand, hvorefter du tilsætter et par liter varmt vand. Gnub vaskemiddelet grundigt ind i tøjet og lad det sidde i 30-60 minutter. Vask derefter tøjet i vaskemaskinen ved så høj temperatur som muligt – gerne 90/95 grader.

Mit tøj kan ikke klare en kogevask

Det er ikke så meget almindeligt tøj, der tåler en kogevask. I så fald, bør du overveje nogle andre metoder.

C30 Vasketabs

C30 Sport Hygiene Tabs er vasketabs til vaskemaskinen. Her har du mulighed for at desinficere alle de dårlige baktier i tøjet ved en vask på kun 30 grader. Det er en super effektiv og nem måde at komme svedlugten til livs. Læs om C30 Vasketabs her.

Alternativer til vores C30 Vasketabs

Hvis du står og vil fjerne svedlugt fra dit tøj her og nu, så findes der en række alternative metoder til at fjerne uønsket lugt:

Fjern svedlugt fra tøj med eddike

Har du tøj, hvor du har svært ved at komme af med lugten, kan du prøve at smide det svedlugtende tøj i blød. Brug eksempelvis en spand, hvor du laver en blanding mellem halvt klar eddike og vand.

Lad det stå i blød i 15 minutter. Skyl eddiken ud af tøjet og vask derefter tøjet normalt efter vaskeanvisningen.

Salmiakspiritus

Hvis eddiken ikke er nok til at få fjernet svedlugten, kan du prøve med salmiakspiritus. Brug ½ spsk. salmiakspiritus (På 25%) til en halv liter vand. Læg dit tøj i blød i et par timer, skyl det grundigt i koldt vand og vask derefter tøjet normalt. Husk at bruge handsker og lav arbejdet et ventileret sted.

Rodalon

Hvis eddike eller salmiakspiritus ikke virker, så kan du prøve Rodalon til at fjerne svedlugt. Problemet med Rodalon er at det kan ødelægge farverne i tekstilet og i t-shirtstryk. Dette problem opstår hvis stoffet ikke er farveægte. Hvis du er bekymret for om Rodalonen vil ødelægge dit tøj, bør du afprøve opløsningen et ubetydeligt sted først, med en meget lille dosis.

Spring aldrig en vask over

Det kan være fristende at springe en vask over, når man ved at ens træningstøj skal genbruges indenfor meget kort tid. Men det er vigtigt at du vasker træningstøjet efter hver træning. Jo flere gange du benytter dig at dit træningstøj mellem hver vask, desto sværere er det at gøre tøjet lugtfrit.

Hvis der ikke opstår problemer med din test, kan du lægge tøjet i blød i 30 minutter i en Rodalon og vandblanding (1 del Rodalon til 9 dele vand). Rodalonen dræber bakterierne og mindsker svedlugten betydeligt.

Skyl derefter tøjet grundigt og giv det en normal vask. Gentag eventuelt. Husk at bruge handsker, når du håndterer Rodalon. Og lav gerne arbejdet udenfor i frisk luft. Du kan eventuelt også prøve andre rengøringsmidler med en desinficerende effekt.

Hvorfor lugter tøj af sved?

Den dårlige lugt kommer primært fra mikroorganismer og lugtmolekyler (Smørsyre). De er ret hårdføre og kan ofte klare en almindelig vask. Når tøjet så bliver varmt igen ved brug, så bliver lugten frigivet igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *