Fjern svedlugt fra tøj nu – Sådan bliver dit tøj 100% frit for svedlugt

Svedlugt i tøj

Kunsten at fjerne svedlugt fra tøj  – Sådan gør du

De fleste kender nok problemet med vedhængende svedlugt i træningstøj, t-shirts, skjorter, osv., selvom tøjet er blevet vasket grundigt.

Mange ender med at smide et fint stykke tøj ud, da de simpelthen ikke kan få tøjet lugtfrit.

Men det er faktisk ikke særligt svært at fjerne svedlugt fra tøj. Det er underordnet om det er træningstøj eller almindeligt hverdagstøj.

En almindelig vask først… (Hvis tøjet kan klare kogevask)

Det første du bør gøre, er selvfølgelig at se om en almindelig vask ikke kunne være nok, hvis du prøver at gøre lidt ekstra ud af det. Hvis tøjet kan tåle kogevask, vil det ofte være fint til at fjerne svedlugt.

Hæld en skefuld vaskemiddel i en spand, hvorefter du tilsætter et par liter varmt vand. Gnub vaskemiddelet grundigt ind i tøjet og lad det sidde i 30-60 minutter. Vask derefter tøjet i vaskemaskinen ved så høj temperatur som muligt – gerne 90/95 grader.

Mit tøj kan ikke klare en kogevask

Det er ikke så meget almindeligt tøj, der tåler en kogevask. I så fald, bør du overveje nogle andre metoder.

C30 Vasketabs

C30 Sport Hygiene Tabs er vasketabs til vaskemaskinen. Her har du mulighed for at desinficere alle de dårlige baktier i tøjet ved en vask på kun 30 grader. Det er en super effektiv og nem måde at komme svedlugten til livs. Læs om C30 Vasketabs her.

Alternativer til vores C30 Vasketabs

Hvis du står og vil fjerne svedlugt fra dit tøj her og nu, så findes der en række alternative metoder til at fjerne uønsket lugt:

Fjern svedlugt fra tøj med eddike

Har du tøj, hvor du har svært ved at komme af med lugten, kan du prøve at smide det svedlugtende tøj i blød. Brug eksempelvis en spand, hvor du laver en blanding mellem halvt klar eddike og vand.

Lad det stå i blød i 15 minutter. Skyl eddiken ud af tøjet og vask derefter tøjet normalt efter vaskeanvisningen.

Salmiakspiritus

Hvis eddiken ikke er nok til at få fjernet svedlugten, kan du prøve med salmiakspiritus. Brug ½ spsk. salmiakspiritus (På 25%) til en halv liter vand. Læg dit tøj i blød i et par timer, skyl det grundigt i koldt vand og vask derefter tøjet normalt. Husk at bruge handsker og lav arbejdet et ventileret sted.

Rodalon

Hvis eddike eller salmiakspiritus ikke virker, så kan du prøve Rodalon til at fjerne svedlugt. Problemet med Rodalon er at det kan ødelægge farverne i tekstilet og i t-shirtstryk. Dette problem opstår hvis stoffet ikke er farveægte. Hvis du er bekymret for om Rodalonen vil ødelægge dit tøj, bør du afprøve opløsningen et ubetydeligt sted først, med en meget lille dosis.

Fjern svedlugt via fryser

En helt anden metode til at fjerne noget af den slemme svedlugt er – helt modsat kogevask – en iskold fryser. Det lyder en smule mærkeligt, og det er også ret så utraditionelt, dog kan fryseren dræbe nogle af de stinkende bakterier. Desuden skåner du tøjet ved at bruge mindre sæbe og vand.

Fremgangsmåden er meget simpel:

  • Fold tøjet stramt sammen
  • Læg det i en plasticpose
  • Pres alt luften ud af posen
  • Læg posen i fryseren – sørg for, at posen er lukket, så luft ikke kommer ind
  • Tag posen ud efter 24 timer

Udover at være perfekt til at dræbe stinkende bakterier, dræber fryserens kulde også andre ubudne bakterie-gæster. Dog er der mange bakterier som godt kan overleve ved disse kolde temperaturer, så metoden bliver aldrig så effektiv som eksempelvis en kogevask.

I stedet for at tænke i tæt på kogende vand – der kan ødelægge tøjet fuldstændig – kan det gavne dit tøj en hel del, at du udforsker fryserens egenskaber til mere end blot at opbevare madvarer.

Er din fryser ikke stor nok til vasketøjet? Så kan du benytte nattefrosten ved at smide tøjet i posen og ud på altanen, terrassen eller lignende natten over. Det skal være en nat med frost ellers har det ikke den ønskede effekt.

Fjern svedlugt med bagepulver

Et andet utraditionelt og effektivt redskab er bagepulver eller natron. Udover at bagepulveret kan få dit bagværk til at hæve op, kan det i nogle tilfælde også fjerne svedlugt hvis det blandes op med vand. Nogle anbefaler også at blandes med citronsyre eller vinsyre.

Ulempen ved denne behandling er at tøjet skal ligge i blød i flere timer før blandingen kan vaskes ud igen. Derudover skal tøjet efterfølgende vaskes på 60 grader, hvilket meget tøj ikke har særlig godt af. Brug endelig ikke for meget hverken bagepulver eller syre. Det er stoffer der er forholdsvis heftige, når den benyttes i store mængder. Ønsker man at prøve ovenstående er det derfor vigtigt at starte med meget små mængder, da både syre og bagepulver kan være skadeligt for tøjet

Spring aldrig en vask over

Det kan være fristende at springe en vask over, når man ved at ens træningstøj skal genbruges indenfor meget kort tid. Men det er vigtigt at du vasker træningstøjet efter hver træning. Jo flere gange du benytter dig at dit træningstøj mellem hver vask, desto sværere er det at gøre tøjet lugtfrit.

Hvis der ikke opstår problemer med din test, kan du lægge tøjet i blød i 30 minutter i en Rodalon og vandblanding (1 del Rodalon til 9 dele vand). Rodalonen dræber bakterierne og mindsker svedlugten betydeligt.

Skyl derefter tøjet grundigt og giv det en normal vask. Gentag eventuelt. Husk at bruge handsker, når du håndterer Rodalon. Og lav gerne arbejdet udenfor i frisk luft. Du kan eventuelt også prøve andre rengøringsmidler med en desinficerende effekt.

Hvorfor lugter tøj af sved?

Den dårlige lugt kommer primært fra mikroorganismer og lugtmolekyler (Smørsyre). De er ret hårdføre og kan ofte klare en almindelig vask. Når tøjet så bliver varmt igen ved brug, så bliver lugten frigivet igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *