Hvorfor lugter sved, og hvordan kan man undgå svedlugt?

Undgå svedlugt

Svedlugt 

En del har den opfattelse af at svedlugt kommer hver gang vi sveder. Det er dog en sandhed med modifikationer, som vi vil forsøge at forklare her. Sved består hovedsaligt af vand og salt, og normalt sveder vi for at regulere kroppens temperatur. Det er derfor langt de fleste af os sveder, når vi løber en tur, eller sidder stille i solens varme.

Det er bakterier der skaber lugten under armene

Sveden i sig selv er praktisk talt lugtfri. ”Men hvorfor har jeg så en stærk svedlugt, og lugter under armene”, spørger du måske dig selv? Svedlugten kommer af at sveden blandes med de bakterier man naturligt har siddende på huden. Derfor er det vigtigt at man sørger for at vaske sig grundigt de steder på kroppen hvor man har tendens til at svede.

Hvorfor lugter armsved? 

Vores kroppe har to forskellige typer af svedkirtler. De ekkrine svedkirtler findes de fleste steder på kroppen. Væsken der udskilles herfra, er meget vandholdigt og lugter sjælendt. De apokrine svedkirtler findes primært i armhulen og skridtet. De steder hvor vi ofte oplever ubehagelig svedlugt fra. Det skyldes at den væske der udskilles fra disse områder er tykkere og ved bakteriel påvirkning fra hud og tøj kommer svedlugten. Derudover har sved under armene ofte svært ved at fordampe, hvilket giver sveden ekstra gode betingelser for at blande sig med bakterier, hvilket forværrer svedlugten.  

Svedlugt under armene kan minimeres 

En god idé kan være at bruge en mild kropssæbe uden parfume eller en antibakteriel sæbe, og så anvende en natursvamp til at vaske sig med. Når du har vasket dig under armene og skyllet af, kan du med fordel lige gentage seancen. Svampen får masseret sæben ordentligt rundt på huden, i forhold til hvis du påfører det med dine hænder, og sikrer at du får fjernet langt flere bakterier ved dit morgenbad.

Kan ikke vaske svedlugt væk under armene?

Såfremt en antibakteriel sæbe og brugen af svamp i badet ikke løser dine problemer, er der heldigvis andre løsninger. Prøv eksempelvis en aluminiumholdig antiperspirant. Aluminium har den fordel at det blokerer for svedkirtlerne på det påførte område og du sveder derfor mindre.

Det er værd at bemærke at svedlugt også sagtens kan blive siddende i tøjet, selv efter vask. Mange vasker T-shirts og andet tøj ved 30-40 grader hvilket ikke fjerner bakterierne fra tøjet. Tager du en nyvasket T-shirts på, med gamle bakterier, vil du hurtigt lugte af sved igen. Er dette tilfældet vil vi klart anbefale at prøve C30 Vasketabs, som effektivt fjerner bakterier fra tøjet ved blot 30 graders vask. Tab’en er duftneutral og lægges i vaskeskuffen sammen med dit almindelige vaskemiddel og er en stor hjælp hvis du kæmper med svedlugt.

Svedlugt i tøj 

Man kan selv observere forskellen på ens svedlugt, hvis man træner eller dyrker motion. Ofte lugter du ikke af sved når du kommer drivvåd hjem efter din løbetur, men din t-shirt vil hurtigt få en stærkt ildelugtende duft, grundet bakterier og sved der blandes i tøjet.

Undgå svedlugt? Svedlugt kan minimeres med DRYWEAR

Drywear shirts kan også hjælpe dig med at undgå svedlugt under armene. T-shirtsene er lavet af Modal fibre, der er et naturstof. Dette sikrer at fugt hurtigt fordamper fra t-shirten, så du altid har en tør krop. DRYWEAR produkterne kan ses her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *