Svedhæmmende, svedstoppende, svedabsoberende og svedtransporterende – Hvad er forskellen?

I vores konstante iver efter at kontrollere kropsved støder man på mange forskellige forvirrende begreber. Svedhæmmende, svedstoppende, svedabsorberende og svedtransporterende produkter har til fælles at de alle hjælper med problemer mod sved, men begreberne dækker også over forskellige funktioner og er lavet til forskellige formål. I dette indlæg dykker vi ned i de forskellige begreber så du ved hvilke produkter, som er ideelle til dig.


Hvad er svedhæmmende?

Svedhæmmende produkter har til formål at begrænse og/eller forhindre sved. Begrebet dækker for så vidt over alle produkter, som besidder en egenskab der hjælper mod sved. Både dem som blokerer for kroppens svedproduktion (nogle deodoranter) og dem som gør at sveden ikke trænger igennem til dit ydre tøjlag (svedstoppende T-shirts). Den lidt vage definition gør at det kan bruges i mange sammenhænge og i nogle tilfælde bliver det også misbrugt en smule. Vi har eksempelvis set eksempler på helt normale bomulds T-shirts, som bliver brandet som svedhæmmende, da de suger sved. Effekten vil naturligvis være nærmest ikke eksisterende. Køber du svedhæmmende produkter, bør du derfor være opmærksom på produktets funktioner og hvorledes det egentligt har til formål at afhjælpe problemer med sved.


Hvad er svedstoppende?

Svedstoppende produkter har til formål at stoppe/blokere sveden i at nå det ydre lag af tøj. Vores svedstoppende produkter har indsyet svedstoppende membraner i områderne omkring de apokrine svedkirtler, som producerer mest sved og den sved som begynder at lugte når den kommer kontakt med bakterier på hud og tøj. Membranerne blokerer for at sveden kan trænge ud i tøjet og lave svedpletter. Samtidig kommer sveden ikke berøring med bakterierne på tøjet og reducerer dermed svedlugt og svedaflejringerne på tøjet.

Svedstoppende produkter har ikke direkte til formål at reducere svedproduktionen. Nogle produkter har dog i kraft af de materialer de er produceret i denne effekt. Tekstiler som Lenzing Modal, Tenzel, bambus og uld er nemlig åndbare og tillader dermed kroppen at få luft og afgive damp som er afgørende for kropstemperaturen og dermed din svedproduktion. Du kan se alle vores svedstoppende produkter her.

Hvad er svedabsorberende?

Svedabsorberende produkter har til formål at absorbere, altså suge sveden til sig. Ideelt set skal denne type produkter kunne suge store mængder sved for derefter at kunne afgive det som fugt (ved at fordampe). Der er stor forskel på tekstilers sugeevne og i endnu højere grad evnen til at afgive det absorberede som fugt. Traditionel bomuld har eksempelvis en fremragende sugeevne, hvorfor vi bruger det til håndklæder og karklude, men det tørrer langsomt og evner i lav grad at afgive den fugt som det absorberer.

Lider du af hyperhidrose, svedture eller på anden vis har en overdreven svedproduktion er vores erfaring af disse produkter ikke er tilstrækkelige.

Hvad er svedtransporterende?

Svedtransporterende produkter har som navnet indikerer, til formål at transporterede sveden væk fra kroppen. Svedtransporterende tøj er ofte tætsiddende og er meget anvendt i forbindelse med fysisk aktivitet. Ved at transportere sveden hurtigt fra kroppen og ud i et sugende tekstil, eksempelvis traditionel bomuld, holder du kroppen tør og varm. Svedtransporterende produkter har ikke til formål at reducere eller suge sveden, men blot at få den væk fra kroppen og holde dig tør. Hvis du har et ønske om at undgå svedpletter på tøjet er disse produkter derfor ikke ideelle, men ønsker du at holde dig varm og tør under træning er svedtransporterende produkter det du leder efter.

Vælg produkter efter dine behov

Alle ovenstående kategorier har på hver deres måde en berettigelse i kampen mod sved. Det handler om at kende sine udfordringer med sved og vælge produkter med funktioner, som kan løse disse.

Svedstoppende produkter fra DRYWEAR har både den svedhæmmende, svedstoppende og absorberende funktion. Den svedstoppende membran forhindrer sveden i at trænge ud i tøjet. Samme membran er ekstremt absorberende og Lenzing Modal tekstilet, som vores produkter er produceret i, er sugende og med en fantastisk evne til at afgive fugten. Vil du gerne undgå svedpletter og svedlugt på tøjet vil vi anbefale at læse mere om vores produkter på drywear.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *