Hvad er hedeture?

svedeture

Svedeture eller hedeture – (u)kært barn har mange navne. Det er en pludselig følelse af varme, rødmen i ansigtet og øget sved. Man ved ikke præcis, hvad der forårsager dem, men de er relateret til ændringer i kroppen som er enten psykisk eller fysisk betinget.

Svedeture starter når blodkar nær hudens overflade udvides pga. blodgennemstrøming, hvilket så også bevirker at man begynder at svede. Nogle oplever på samme tidspunkt også øget puls eller kuldegysninger.

Hedeture er også et af de mest almindelige symptomer på overgangsalderen for kvinder. Mere end to tredjedele af kvinder i overgangsalderen, er mere eller mindre plaget af svedeture. Det påvirker ligeledes kvinder der kunstigt bliver sat i overgangsalderen, samt kvinder der efter kemoterapi eller kirurgi får fjernet deres æggestokke.

Men også mænd (læs mere om dette her), yngre kvinder, gravide og personer i puberteten kan få svedeture. Der kan være mange forskellige underliggende grunde til svedeture, hvilket vi vil gennemgå nedenfor.

Hedeture i overgangsalderen

Mindst 2/3 af alle kvinder oplever som sagt svedeture i løbet af overgangsalderen. De fleste oplever at hedeturene varer mellem seks og 24 måneder. Men nogle kvinder har hedeture i over ti år.

For 25% – 30% af kvinderne er hedeturene så kraftige at det påvirker livskvaliteten. Hedeture og nattesved i overgangsalderen er et resultat af svingende eller faldende østrogenniveauer. Når menstruationscyklussen stopper, falder østrogenniveauerne ret dramatisk, hvilket kan påvirke den del af hjernen, der regulerer kroppens temperatur.

Vores krop er programmeret til at holde en konstant temperatur omkring 37 grader, og kroppen regulerer vores temperatur i forhold til lufttemperaturen via blodtilførslen. Det er denne balance, som hormonelle forandringer kan påvirke, så kroppens temperatur stiger eller falder for meget – selvom der kun er en lille temperatursvingning i vores omgivelser.

Mænd og svedeture

Mænd kan også sagtens få svedeture, og det der er også et fænomen der gradvist øges med alderen. Læs mere om dette her

Gravide får også svedeture

Hedeture er også et graviditetssymptom, og op mod 80 % af alle vordende mødre oplever hedeture på et eller andet tidspunkt i tidspunkt i deres graviditet. Det varierer dog meget i hvor høj grad og hvor ofte gravide rammes af svedeture. Nogle kvinder begynder at have dem i de meget tidlige uger af graviditeten, mens de hos andre først opstår senere. Igen er det formentlig hormonelle forandringer der er på spil. Undersøgelser har påvist at det ligesom i overgangsalderen, er svingende niveauer af østrogen der er forklaringen.

Det er især i de første 12 uger af graviditeten at hormonniveauerne svinger meget. Derudover har gravide også langt mere blodgennemstrømning gennem kroppen. Dette øger stofskiftet, hvilket igen kan øge kropstemperaturen og give svedeture.

Hedeture om natten (nattesved)

Hvis du har svedeture, kan du også være plaget af dem om natten. Natsved er gentagne episoder med ekstrem sved, der kan gøre nattøj og sengetøj fuldstændig gennemblødt af sved. Vi kender udtrykket at ”vågne op baget i sved”. Alle kan en gang imellem have nattesved, især hvis man sover under for mange tæpper eller hvis ens soveværelse er for varmt.

Selvom kan være ubehageligt, er sådanne episoder helt normale, og typisk ikke er tegn på at der er noget galt. Men hvis det er noget tilbagevende man oplever igen og igen, vil man karakterisere det som hedeture om natten, og muligvis som noget der er relateret til en underliggende tilstand eller sygdom.

Hvorfor får man nattesved?

Rigtig mange kvinder oplever nattesved i overgangsalderen fordi de lider af hedeture. Stress, angst og tankemylder kan også forårsage nattesved.

Nogle typer medicin kan også give nattesved:

 • Depressions-medicin (antidepressiver)
 • Diabetes-medicin mod lavt blodsukker (hypoglykæmiske midler)
 • Hormonblokerende lægemidler, der anvendes til behandling af visse kræftformer

I sjældne tilfælde kan nattesved skyldes en decideret sygdom. Det er dog vigtigt at understrege at nattesved sjældent skyldes noget alvorligt. Oplever man nattesved i kombination med feber, vægttab eller andre uforklarlige symptomer bør man selvfølgelig opsøge sin læge.

Fødevarer så som koffein, nikotin, chili og alkohol kan også øge svedproduktionen, så hvis man indtager dette lige inden man går i seng, kan det også sagtens give svedeture om natten. Derudover kan dårlig udluftning og varme rum forstærke nattesveden markant.

Hvorfor får man hedeture?

Hormonelle påvirkninger som beskrevet ovenfor er ude tvivl den største årsag til hedeture. Men der er også en lang række andre tilstande og påvirkninger der kan give hedeture.

Feber

Kroppen bliver varm, når den bekæmper bakterier eller virusinfektioner. En stigende kropstemperatur vil samtidig få din hjerne til at starte en køleprocessen og bringe din temperatur tilbage til normal. Dette udløser en tilstand det minder om den man oplever ved hedeture.

Motion

Motion er en hyppig forklaring på svedeture. De opstår især i timerne efter du har trænet. Din kropstemperatur stiger naturligt, når du arbejder hårdt. Kroppen sender mere blod tættere på huden, og fordampning af sved hjælper med at nedbringe din temperatur. Derfor er det vigtigt at drikke vand, når du træner. Hvis du ydermere træner regelmæssigt, bliver din krop vandt til at efterregulere din temperatur, og du vil således være langt mindre påvirket.

Allergiske reaktioner:

Svedeture er et almindeligt symptom i forbindelse med allergi. Kroppens immunsystem forsøger at bekæmpe noget, der rent faktisk er harmløst og sender kroppen på overarbejde. Dette resulterer i en række fysiske symptomer så som udslet, smerter, åndedrætsbesvær og altså svedeture.

Migræne og klyngehovedpine

Denne smertefulde, og nogle gange invaliderende, hovedpine kan også give svedeture. Migræne og kyngehovedpine har forbindelse til det autonome nervesystem. Hjernen sætter, ligesom under stress, kroppen i alarmtilstand, hvilket får hjertet til at pumpe kraftigere, udvider luftvejene og giver svedeture.

Fødevarer

Krydderier og især chili kan også give svedeture. Det aktive stof i chili er capsaicin, som forvirrer dit nervesystem og får det til at reagere som om du er blevet forbrændt. Sulfitter og natriumnitrat (findes i forarbejdet kød) er også under mistanke for at kunne forårsage svedeture. For meget smagsforstærker,også kendt som de tredje krydderi (mononatriumglutamat), kan ligeledes sætte gang i hedeturene.

Medicin

Rigtig mange former for medicin har hedeture som en bivirkning. Eksempler på dette er hjerte- og blodtryksmedicin, da disse har til hensigt at åbne blodkarrene. Høje doser af steroider kan påvirke hormonbalancen, som igen kan give svedeture. Listen er lang, og alt fra kemoterapi til smertestillende midler kan være skyld i dine hedeture.

Rødmen og følelsesmæssige påvirkninger.

Følelsesmæssige og psykologiske påvirkninger kan sætte gang i dit nervesystem, og resultere i fysiologiske forandringer i form af rødmen og hedeture. Blodkarrene udvides, og den hurtige gennemstrømning af blod i huden forøger temperaturen. Det er meget almindeligt udbredt hos kvinder, men det sker også for mænd. For nogen udvikler det sig til en selvforstærkende effekt hvor alene tanken om rødmen og svedeture kan sætte processen i gang – for disse personer er det en meget generende, og i svære tilfælde en invaliderende tilstand

Sygdom

Hedeture kan også skyldes sygdom, men det er dog vigtigt at slå fast at det er sjældent, og det kan skyldes rigtig mange ting. Eksempler er; tuberkulose, slagtilfælde, sygdomme relateret til skjoldbruskkirtlen, forskellige former for kræft, problemer med nervesystemet eller kroppens hormonproducerende kirtler. Kontakt din læge hvis du føler dig usikker på om dine svedeture er normale

Behandlinger

Hvis man er meget generet af hedeture i forbindelse med overgangsalderen, kan man vælge at blive behandlet med hormonterapi i en begrænset periode, typisk mindre end 5 år. Dette kan også afhjælpe andre symptomer på overgangsalderen. Skyldes hedeturene sygdom eller bivirkninger ved medicin er det selvfølgelig vigtigt at man får dette afklaret med sin læge.

Hvad kan man selv gøre?

 • Hold hovedet koldt. Om natten kan en kold pude fyldt med vand eller andet kølende materiale hjælpe. En ventilator ved sengen kan også være rar at have i sommermånederne.
 • Brug let tøj lavet af naturlige materialer som gør at sveden fordamper hurtigt fra kroppen. Materialer lavet af naturlige fibre, såsom hør og modal giver bedre luftcirkulation på huden.
 • Lav vejrtrækningsøvelser. Læg det gerne ind som både en morgen og aften rutine. Vejrtrækningsøvelser kan også lindre eller forhindre en akut opstået hedetur.
 • Hold dig i form og bevæg din krop dagligt. Vandreture, cykling, fitness løb og svømning er gode eksempler på motionsformer der let kan passes ind i hverdagen.
 • Hold dit soveværelse afkølet for at hjælpe dig med at sove bedre igennem
 • En blomsterforstøver med vand eller en håndholdt mini-ventilator kan evt. afhjælpe den blusende fornemmelse i ansigtet. Et måske endnu bedre alternativ er et såkaldt cooling towel, et lille håndklæde som du fugter med vand og som efterfølgende holder sig koldt i op til to timer.
 • Planteøstrogener, der findes i sojaprodukter, kan have svage østrogenlignende virkninger, der muligvis kan reducere kropstemperaturen. Effekten af dette er dog noget omdiskuteret.

Hyperhidrose

Hyperhidrose - overdreven svedtendens

Hvad er hyperhidrose

Hyperhidrose står for overdreven svedtendens. Hyper betyder “mere” og hidrosis betyder “sved.” Kroppen bruger sved til at regulere temperatur og sved er en livsvigtig funktion for køle kroppen af.  Når folk sveder for meget, kan det dog være tegn på at de lider af sygdommen hyperhidrose.

Hyperhidrose er ikke en akut farlig tilstand, men det kan være en socialt hæmmende tilstand, da overdreven sved kan være pinlig og fysisk ubehagelig tilstand. Man skelner normalt mellem primær og sekundær hyperhidrose.

Ifølge en svensk undersøgelse fra 2011 lider 5% af befolkningen af stærk overdreven sved (primær hyperhidrose) og 20% lider af generelle svedproblemer (sekundær hyperhidrose), som eksempelvis kan opstå i forbindelse med sygdom. Hos resten af befolkningen kan problemet også opstå i forbindelse med stress, nervøsitet, rumtemperatur eller motion.  Det er en meget tabu-belagt situation, og mange synes det er pinligt og generende med eksempelvis svedpletter eller våde håndflader.

Folk med hyperhidrose, har for det meste den samme mængde svedkirtler som alle andre, men de reagerer anderledes og kraftigere på forskellige svedskabende situationer. Det betyder når de begynder at svede, overproducerer de sved. Hyperhidrose er et område der forskes meget i, og der er stadig meget omkring hyperhidrose som fagfolk på området endnu ikke forstår fuldt ud.

 

Typer af hyperhidrose og svedproblemer

 • Primær hyperhidrose: Overdreven svedtendens på særlige områder af kroppen (under armene, på håndfladerne eller lign. )
 • Primær generel hyperhidrose: Overdreven svedtendens på mere eller mindre hele kroppen.
 • Sekundær Hyperhidrose: Overdreven svedtendens som forårsaget af noget udefrakommende eksempelvis sygdom
 • Nervøs/stress svedning: Overdreven svedtendens som er psykisk betingede
 • Hedeture: Overdreven svedtendens som ofte skyldes hormonelle udsving.

 

Hvordan påvirkes folk af hyperhidrose

Overdreven sved kan påvirke folk både psykisk og fysisk. Hvor meget det går en på psykisk er selvfølgelig individuelt, og nogle takler det bedre end andre. Hvis man konstant bekymrer sig om sved, forsøger at skjule sved og våde pletter, og undgår at give hånd kan det være meget mentalt udmattende. Hvis man er rigtig hårdt ramt undgår man måske decideret sociale situationer på grund af sine svedproblemer.

Nogle af de negative følger af hyperhidrose omfatter bl.a.:

 • Social angst og manglende selvtillid
 • Koncentrationsbesvær
 • Nedsat arbejdsevne. Nogle fysiske arbejdsopgaver (betjening af makiner, klaverspil etc.) kan være rigtig besværlige at udføre med hyperhidrose
 • Angst for fysisk kontakt (især hvis man sveder på hænder eller i ansigtet)
 • Hudproblemer, svampe og bakterieinfektioner
 • Større omkostninger som følge af udskiftning af undertøj og strømper.

 

Har jeg hyperhidrose?

Diagnosen for hyperhidrose (både primær og sekundær) kan være svær at stille, men der dog visse symptomer som er meget karakteristiske for primær hyperhidrose:

 • Din overskydende sved nedsætter dine daglige aktiviteter.
 • Du oplever mindst en sved episode om ugen.
 • Dit svedproblem er startet før du fyldte 25 år.
 • Andre medlemmer af din familie lider af lignende svedsproblemer
 • Du holder op med at svede, når du sover.

Hvis du opfylder mindst to af ovenstående kriterier, er der en risiko for at du lider af primær hyperhidrose, og du bør overveje at lave en aftale med din læge, for at få det belyst nærmere.

 

Primær hyperhidrose

Primær fokal hyperhidrose refererer til overdreven svedtendens, der ikke skyldes en anden medicinsk tilstand, og det er heller ikke en bivirkning af medicin. Den overdrevne svedtendens er selve den medicinske tilstand. Denne type sved forekommer på meget specifikke områder af kroppen (beskrevet som fokusområder) og er som regel relativt “symmetrisk”, hvilket betyder, at både venstre og højre side af kroppen er påvirket på samme måde. De mest almindelige fokusområder, hvor man kan opleve primær hyperhidrose er følgende:

 • Palmar hyperhidrose: Overdreven svedtendens på hænderne
 • Axillær hyperhidrose: Overdreven svedtendens under armene
 • Pedal Hyperhidrose: Overdreven fod-sved.
 • Facial hyperhidrose / overdreven svedtendens i ansigtet
 • Lnguinal hyperhidrose: Overdreven svedtendens i lysken.

De fleste med hyperhidrose oplever overdreven sved på mere end et område.  Især dem med svedige hænder, har næsten altid også svedige fødder

Overdreven sved under armene begynder ofte i slutningen af puberteten, mens fod og håndsvedsproblemer ofte begynder tidligere, omkring 13 år (i gennemsnit) –  men der kan dog være store individuelle forskelle på sygdomsforløbet.  Har man først fået hyperhidrose er det ofte noget man må indstille sig på kan fortsætte i hele livet.  Et vigtigt kendetegn for folk med primær hyperhidrose er at selvom folk med primær hyperhidrose har episoder med overdreven svedtendens mindst en gang om ugen, oplever de stort set aldrig overdreven svedtendens, mens de sover. Det er også blevet påvist, at primær hyperhidrose kan være arvelig. Så hvis der er andre i din familie som har problemer med sved, kunne det være at I har en tendens til primær hyperhidrose i jeres familie.

Primær generel hyperhidrose

Denne form for svedtendens er karakteriseret på samme måde som overstående, men der er bare tale om en overdreven svedtendens på hele kroppen/flere steder på kroppen på samme tid (som ikke er relateret til sygdom). Det kan eksempelvis være af overdreven fodsved, håndfladesved og sved under armene.  Personer med generel hyperhidrose kan have ekstra store gener i hverdagen fordi de er konstant er så plaget af sved på flere steder på en gang.

Sekundær hyperhidrose

Den anden hovedtype hyperhidrose, betegnes sekundær hyperhidrose. Denne form for overdreven svedtendens er forårsaget af en anden medicinsk tilstand eller er en bivirkning af en medicin. Derfor kaldes det sekundært. I modsætning til primær fokal hyperhidrose oplever personer med sekundær hyperhidrose at de sveder på større eller eller flere områder af kroppen (generel overdreven svedtendens). En anden vigtig forskel mellem de to typer hyperhidrose er, at folk med sekundær generaliseret hyperhidrose ofte oplever svedsymptomer under søvn. Ved sekundær hyperhidrose begynder overdreven svedtendens normalt i voksenalderen, som en reaktion på en behandling eller en decideret sygdom. Primær hyperhidrose begynder som beskrevet ovenfor i barndommen eller i ungdommen. At finde en behandling for sekundær overdreven svedtendens involverer ofte først at bestemme, hvilken (hvis nogen) underliggende sygdomstilstand eller medicin kan skyld i ​​problemet. Nogle af de meste kendte sygdomstilstande som kan være skyld i sekundær hyperhidrose er:

 • Infektioner
 • Diabetes
 • Overgangsalder og graviditet (hormonelle påvirkninger)
 • Neurologiske lidelser
 • Bivirkninger ved medicin (fx antidepressiver),
 • Abstinenser

 

Nervøs svedning (Stress sved)

Denne type svedtendens opstår i forbindelse med en eller anden form for følelsesmæssig påvirkning – eksempelvis stress eller nervøsitet som kroppen reagerer på ved øget svedtendens. Det er altså en forbigående tilstand (som dog godt kan strække sig over lang tid), som skyldes psykologiske påvirkninger.  . Det skal imidlertid tages i betragtning, at  mellem hyperhidrose og følelsesmæssig sved er ikke en absolut, da nervøsitet og stress det kan være en selvforstærkende effekt for de personer der fra naturens side har en form for øget svedtendens.

 

Hedeture

De fleste kvinder oplever i større eller mindre grad hedeture, og det forekommer især når de går gennem overgangsalderen. Det beskrives ofte som en pludselig følelse af varme, der kommer ud af det blå og spredes i hele kroppen, hvilket resulterer i hjertebanken, rødmen og overdreven svedtendens.

Nogle kvinder mærker ikke særlig meget til hedeture, mens andre mærker meget til dem og føler stort ubehag og gener, der minder om dem man kender fra hyperhidrose.

Mænd kan også have symptomer der minder om hedeture – læs mere om dem her:

 

Behandling

Hvis du lider af en form primær hyperhidrose skal du som sagt ikke regne med at blive helbredt, men den gode nyhed er at der er massere af hjælpemidler som kan forbedre eller helt fjerne dine problemer i forbindelse med hyperhidrose:

Antiperspiranter

De fleste antiperspiranter indeholder aluminium chlorid, som trænger ind i svedkirtler og blokerer sveden. Antiperspiranter er mest effektive, når de påføres på tør hud om natten og om morgenen. Imidlertid er aluminium kendt for at forårsage hudirritation for personer med følsom hud eller eksem, så vær forsigtigt med antiperspiranter. Hvis man sveder rigtig meget løser de sjældent hele problemet. Læs mere om aluminium chlorid her:

En T-shirt fra DRYWEAR

Drywear t-shirten er en undertrøje- t-shirt der hjælper dig med at undgå svedpletter på dit tøj i din hverdag. Den vandtætte membran er syet direkte ind i Drywear t-shirten, og den blokerer ekstremt armsved og sikrer beskyttelse mod sved under armene og gule aflejringer på dit normale tøj. T-shirten virker svedabsorberende og sikrer, at dit normale tøj er 100% tørt. Der er både en herre og dame-model  Lider du af overdreven lyskesved, har vi også et par boxershorts som klarer problemet (kun til mænd indtil videre)

 

Medicin

Der findes forskellig medicin man bruger imod hyperhidrose. Eksemplevis antikolinergika og betablokkere der hæmmer impulserne i det autoimune nervesystem og herved svækker svedkirtlerne og dermed svedtendensen. Der er dog observeret store bivirkninger ved denne type behandling, da det autoimune nervesystems andre funktioner også sættes ud af spil. Nogle af de almindelige bivirkninger er sløret syn, hjertebanken og vandladningsproblemer, træthed m.m. Der for vil medicinsk behandling ofte  ikke være det første lægen anbefaler.

Botox

En anden behandlingsmulighed er injektioner med botulinum toksin(Botox). Det er den samme behandling  der anvendes mod rynker. Botox til behandling af sved under armene, men kan også bruges håndfladernes og fødder.  Botox virker ved at forhindre frigivelse af et stof der aktiverer svedkirtlerne. Effekten af botulinum toxin er ca.  4 måneder, og skal gentages et par gange om året for at holde en konstant virkning.. Proceduren er relativt hurtig og smertefri, men det er til gengæld en temmelig dyr behandling.

Kirugi & fjernelse af svedkirtler

Hvis ikke-invasive procedurer ikke giver lindring, kan din læge anbefale hyperhidrosekirurgi eller fjernelsen af svedkirtlerne. Ved kirurgi afbrydes eller klemmet lægerne af nerverne, der udløser sved. Et andet alternativ miraDry behandlingen som bruge mikrobølgeteknologi til at ødelægge dine svedkirtler under armene. Behandlingen er i øjeblikket FDA-godkendt til behandling af aksillær hyperhidrose, men er endnu ikke godkendt til andre former for hyperhidrose. Kirurgi er den mest invasive og dyre mulighed for behandling af hyperhidrose og kan føre til irreversible bivirkninger. Du bør derfor undersøge alle andre muligheder,  før du overvejer dette.

 

Kilder/Læs mere (engelsk):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695293/

https://www.sweathelp.org/

 

Svedproblemer? Sådan minimerer du sveden under armene

svedproblemer

Vi sveder alle forskelligt – nogle sveder aldrig, nogle sveder moderat fra de vågner, og andre sveder kun ved fysisk bevægelse og træning, ja nogle sveder endda af at se andre mennesker svede.

Men er du en af dem der føler du konstant er lidt fugtig under armene, eller får sveddråber på panden efter at være gået op ad trapperne på fjerde sal? Så er der faktisk nogle ting man selv kan gøre for at formindske denne sved-produktion.

Continue reading

Hvad er Modal?

Hvad er modal?

Modal er et naturligt tekstil af typen Rayon fremstillet af cellulose fra bøgetræer. Rayon kan laves fra ethvert træ, mens modal kun kan laves af cellulose fra bøgetræer. Viscose er et andet eksempel på et tekstil af typen Rayon. Modal blev opfundet og varemærket i 1960’erne af det østrigske firma Lenzing AG, som har produceret cellulosefibre i mere end 75 år. I starten hed det “Hochmodul 333”, men i 70’erne fik det det mere mundrette navn ”Modal”. Grundet stoffets fantastiske egenskaber har efterspørgslen på Modal været støt stigende siden 90’erne hvor produktionen er gået fra 30.000 tons til 100.000 tons om året. Modal bruges fra alt lige fra sengetøj og håndklæder, til undertøj og tøj. Man kan enten bruge ren Modal, men blandingsprodukter med bomuld eller elastan er også meget populære.

Continue reading

Fjern svedlugt fra tøj nu – Sådan bliver dit tøj 100% frit for svedlugt

Svedlugt i tøj

Kunsten at fjerne svedlugt fra tøj  – Sådan gør du

De fleste kender nok problemet med vedhængende svedlugt i træningstøj, t-shirts, skjorter, osv., selvom tøjet er blevet vasket grundigt.

Mange ender med at smide et fint stykke tøj ud, da de simpelthen ikke kan få tøjet lugtfrit.

Men det er faktisk ikke særligt svært at fjerne svedlugt fra tøj. Det er underordnet om det er træningstøj eller almindeligt hverdagstøj.

En almindelig vask først… (Hvis tøjet kan klare kogevask)

Det første du bør gøre, er selvfølgelig at se om en almindelig vask ikke kunne være nok, hvis du prøver at gøre lidt ekstra ud af det. Hvis tøjet kan tåle kogevask, vil det ofte være fint til at fjerne svedlugt.

Hæld en skefuld vaskemiddel i en spand, hvorefter du tilsætter et par liter varmt vand. Gnub vaskemiddelet grundigt ind i tøjet og lad det sidde i 30-60 minutter. Vask derefter tøjet i vaskemaskinen ved så høj temperatur som muligt – gerne 90/95 grader.

Mit tøj kan ikke klare en kogevask

Det er ikke så meget almindeligt tøj, der tåler en kogevask. I så fald, bør du overveje nogle andre metoder.

C30 Vasketabs

C30 Sport Hygiene Tabs er vasketabs til vaskemaskinen. Her har du mulighed for at desinficere alle de dårlige baktier i tøjet ved en vask på kun 30 grader. Det er en super effektiv og nem måde at komme svedlugten til livs. Læs om C30 Vasketabs her.

Alternativer til vores C30 Vasketabs

Hvis du står og vil fjerne svedlugt fra dit tøj her og nu, så findes der en række alternative metoder til at fjerne uønsket lugt:

Fjern svedlugt fra tøj med eddike

Har du tøj, hvor du har svært ved at komme af med lugten, kan du prøve at smide det svedlugtende tøj i blød. Brug eksempelvis en spand, hvor du laver en blanding mellem halvt klar eddike og vand.

Lad det stå i blød i 15 minutter. Skyl eddiken ud af tøjet og vask derefter tøjet normalt efter vaskeanvisningen.

Salmiakspiritus

Hvis eddiken ikke er nok til at få fjernet svedlugten, kan du prøve med salmiakspiritus. Brug ½ spsk. salmiakspiritus (På 25%) til en halv liter vand. Læg dit tøj i blød i et par timer, skyl det grundigt i koldt vand og vask derefter tøjet normalt. Husk at bruge handsker og lav arbejdet et ventileret sted.

Rodalon

Hvis eddike eller salmiakspiritus ikke virker, så kan du prøve Rodalon til at fjerne svedlugt. Problemet med Rodalon er at det kan ødelægge farverne i tekstilet og i t-shirtstryk. Dette problem opstår hvis stoffet ikke er farveægte. Hvis du er bekymret for om Rodalonen vil ødelægge dit tøj, bør du afprøve opløsningen et ubetydeligt sted først, med en meget lille dosis.

Spring aldrig en vask over

Det kan være fristende at springe en vask over, når man ved at ens træningstøj skal genbruges indenfor meget kort tid. Men det er vigtigt at du vasker træningstøjet efter hver træning. Jo flere gange du benytter dig at dit træningstøj mellem hver vask, desto sværere er det at gøre tøjet lugtfrit.

Hvis der ikke opstår problemer med din test, kan du lægge tøjet i blød i 30 minutter i en Rodalon og vandblanding (1 del Rodalon til 9 dele vand). Rodalonen dræber bakterierne og mindsker svedlugten betydeligt.

Skyl derefter tøjet grundigt og giv det en normal vask. Gentag eventuelt. Husk at bruge handsker, når du håndterer Rodalon. Og lav gerne arbejdet udenfor i frisk luft. Du kan eventuelt også prøve andre rengøringsmidler med en desinficerende effekt.

Hvorfor lugter tøj af sved?

Den dårlige lugt kommer primært fra mikroorganismer og lugtmolekyler (Smørsyre). De er ret hårdføre og kan ofte klare en almindelig vask. Når tøjet så bliver varmt igen ved brug, så bliver lugten frigivet igen.

Kan jeg bruge aluminiumklorid deodorant mod sved?

Aluminiumklorid deodorant mod sved?

Mange antiperspirante deodoranter er som oftest en aluminiumklorid deodorant. Aluminiumklorid virker ved at udførelsesgange fra kroppens svedkirtler stoppes, og derved sveder kroppen ikke fra det behandlede område

Man kan få aluminiumsklorid deodoranter i forskellige styrker, hvor de kraftigste er receptpligtige og skal hentes på apoteket, efter udskrivelse af recept fra ens egen læge. Desværre viser det sig at mange danske læger udskriver aluminiumklorid-præparater i ét væk, til hyperhidrosis-patienter. Samtidigt fortæller langt de fleste patienter med diagnosen, efterfølgende at effekten er meget lille, samt at den er aftagende efter ganske få uger.

Continue reading

Kan mænd få svedeture?

Får mænd svedeture?

Ja, faktisk får mænd også svedeture. Det er ikke kun kvinder, der får svedeture, når de kommer i overgangsalderen. Svedeture er ikke ualmindeligt hos mænd, og særligt ikke hvis man har rundet de 40 år, hvor man kan tale om en overgangsalder for mænd – også kaldet andropause. Det er en tilstand, der kan vare mellem 5 og 15 år, hvor mandens testosteron-niveau i kroppen falder. I den sammenhæng kan mange mænd opleve symptomer som fx manglende energi, tab af muskelstyrke og mindre sexlyst. Continue reading

Hvorfor lugter sved, og hvordan kan man undgå svedlugt?

Undgå svedlugt

Svedlugt 

En del har den opfattelse af at svedlugt kommer hver gang vi sveder. Det er dog en sandhed med modifikationer, som vi vil forsøge at forklare her. Sved består hovedsaligt af vand og salt, og normalt sveder vi for at regulere kroppens temperatur. Det er derfor langt de fleste af os sveder, når vi løber en tur, eller sidder stille i solens varme.

Continue reading