Hvorfor sveder jeg så meget?

Hvorfor sveder man?

Mange af os har stillet os selv spørgsmålet – hvorfor sveder jeg så meget? Kroppen bruger helt overordnet sved til at regulere ens temperatur. Des mere man sveder, des mere kan kroppens temperatur falde. Sved har altså en kropslig funktion, som vi ikke kan undvære. Kroppen vil forsøge at holde en konstant temperatur på ca. 37 grader. Dette sker ved at man sveder meget, som oftest under armene, i ansigtet og lignende.

Følelserne spiller også ind

Udover den fysiske ”termostat-effekt” er kroppens nervesystem også indvirkende på mængden af sved. Det vil sige at ens svedproduktion også er forbundet med følelser. Dette opleves hos mange, specielt når man er nervøs.

Svedkirtler under armene

Man har mellem 2 og 4 millioner svedkirtler på kroppen, og alene det stor skel i forskellene fra person til person, gør at nogle sveder langt mere end andre. Mængden af svedkirtler er arvelig, hvilket ofte gør at folk der har stor svedproduktion, har familiemedlemmer med samme problem.
Vi har to typer svedkirtler i huden nemlig apokrine og ekkrine kirtler. Det er de ekkrine kirtler der hovedsaligt fungerer som ”termostat” og regulerer kropstemperaturen, og de findes mest under fødderne og i håndfladerne, hvorimod apokrine kirtler hovedsaligt findes under armene og i underlivet.

Overordnet er der fire grunde til vi sveder meget (ud over vi har det varmt)

  • Motion
  • Nervøsitet
  • Hyperhidrosis
  • Følelser

Behandling af sved under armene

Oplever man ekstrem svedproduktion, kan det være man lider af hyperhidrose. Har man mistanke om dette, kan man besøge sin læge, der vil stille forskellige opklarende spørgsmål. Er det konstant forekommende? Forekommer det kun i sociale situationer, og ikke derhjemme? Er det over hele kroppen eller kun delvist? Disse spørgsmål, vil kunne hjælpe lægen med at finde den rigtige diagnose på problemet.

Forøget svedproduktion kan også skyldes andre tilstande i kroppen der er ændrede. Det kan eksempelvis være man er allergisk over for en fødevare, eller anden sygdom der går ind og påvirker ens nervesystme.

Et problem for mange

Den gode nyhed er at der ikke er noget helbredsmæssigt problem ved at svede meget, hvis altså ikke det er grundet en anden diagnose. Desværre er det dog en meget tabu-belagt situation, og mange mennesker bliver indadvendte og asociale, da de synes det er pinligt at gå ud med store svedpletter under ærmerne. Det kan ligeledes være meget hæmmende for erhvervsaktive personer, der ikke fremstår selvsikre til diverse præsentationer og møder, da de frygter at svede igennem skjorte, top og jakker.

Hvad kan jeg gøre når jeg sveder så meget?

Der er forskellige tiltag man kan gøre brug af, hvis man er generet og hæmmet af høj svedproduktion. Der findes forskellige anti-perspirante deodoranter, men mange af disse indeholder forholdsvis kraftige kemikalier, så er man allergisk over for den slags, bør man undersøge indholdet først. Man kan se på sin kost, for at se om man kan lave nogle ændringer der. Tjek også vores indlæg om fødevarer der forøger svedproduktionen. Man kan også kigge på en decideret sved under armene behandling.

Er det sved under armene der er det store problem, kan man med fordel prøve Drywear shirts, med ekstra beskyttelse under armhulerne. De er produceret i det lækreste Modal stof, og føles som en drøm på kroppen. Med en Drywear t-shirt under skjorten, er du klar til en helt dags arbejde, inklusive præsentationer, møder og stressende episoder.

Du kan gå direkte til vores Drywear t-shirts, ved at klikke på linket her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *