Hvad er Modal?

Hvad er modal?

Modal er et naturligt tekstil af typen Rayon fremstillet af cellulose fra bøgetræer. Rayon kan laves fra ethvert træ, mens modal kun kan laves af cellulose fra bøgetræer. Viscose er et andet eksempel på et tekstil af typen Rayon. Modal blev opfundet og varemærket i 1960’erne af det østrigske firma Lenzing AG, som har produceret cellulosefibre i mere end 75 år. I starten hed det “Hochmodul 333”, men i 70’erne fik det det mere mundrette navn ”Modal”. Grundet stoffets fantastiske egenskaber har efterspørgslen på Modal været støt stigende siden 90’erne hvor produktionen er gået fra 30.000 tons til 100.000 tons om året. Modal bruges fra alt lige fra sengetøj og håndklæder, til undertøj og tøj. Man kan enten bruge ren Modal, men blandingsprodukter med bomuld eller elastan er også meget populære.

Hvad er fordelene ved Modal?

Modal er et ret fantastisk materiale, og især når det drejer sig om at fremstille undertøj. Af fordelagtige egenskaber kan nævnes:

  • Det er et ekstremt blødt stof som giver en hel speciel fornemmelse på huden.
  • Det er åndbart og hurtigtørrende.
  • Det er et naturligt og miljørigtigt tekstil.
  • Det har en kølende effekt.
  • Det er meget vandabsorberende.
  • Det holder formen og krymper ikke.
  • Det holder godt på farver.

Modal er blevet beskrevet som det blødeste stof i verden, og denne faktor er hovedårsagen til Modals popularitet. Derudover har modal høj styrke, og det mister ikke sin form. Efter gentagen vask falmer farven ikke, og tekstilernes tekstur påvirkes heller ikke. Det er ligeledes sikkert at både maskinvaske og tørretumble Modal-tøj – men som ved de fleste andre tekstiler, holder Modal også længere hvis det hænges til tørre i stedet for tørretumbling
I mange sammenhænge er Modal et bedre tekstil-alternativ end eksempelvis bomuld. Modal er superabsorberende, og er resistent over for krympning. Det er faktisk 50% mere vandabsorberende end bomuld. Det kan også nævnes at Modal på flere områder er det mest miljørigtige alternativ når kigger på stof til tøj. Eksempelvis bruges der 10-20 gange mindre vand ved dyrkning end man bruger til bomuld. Lenzing Modal® er tilmed CO2-neutral, da der i produktionsprocessen er integreret cellulose-genskabelse.

Hvad er Micro-modal?

MicroModal® er en patenteret luksus udgave er modal og kan kun produceres med licens fra Lenzing. MicroModal er den blødeste udgave af Modal hvor man kun anvender de fineste cellulosefibre. Det er altså blødere end almindelig Modal og indeholder højere modstandsdygtighed over for krympning.

Hvorfor er der Modal i T-shirts fra Drywear?

Først og fremmest er det et lækkert materiale at have direkte på huden i form af undertøj, og derudover er det et genialt stof i forhold til sved. Det er vandabsorberende, samtidig med at det er åndbart og hurtigtørrende. Da vores membraner kun beskytter under armene, giver Modal stadig en svedhæmmende effekt (ift. svedpletter) på resten af kroppen. Når man sveder har man det ofte også varmt, og her kommer den kølende egenskab ved Modal virkelig vores T-shirts til gode. Som nævnt er Modal også meget velegnet som blandingsprodukt. Vores T-shirts indeholder derfor 5% af stræk-materialet elastan, hvilket giver os mulighed for en endnu bedre pasform.
Læs mere om Modal på Lenzing.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *