Svedproblemer? Sådan minimerer du sveden under armene

svedproblemer

Vi sveder alle forskelligt – nogle sveder aldrig, nogle sveder moderat fra de vågner, og andre sveder kun ved fysisk bevægelse og træning, ja nogle sveder endda af at se andre mennesker svede.

Men er du en af dem der føler du konstant er lidt fugtig under armene, eller får sveddråber på panden efter at være gået op ad trapperne på fjerde sal? Så er der faktisk nogle ting man selv kan gøre for at formindske denne sved-produktion.

Undersøgelser har vist at kosten har en del at gøre med vores svedproduktion. De fleste kender måske, at en ekstra stærk chili kan få sveden piblende frem, ligesom stort indtag af kaffe over kort tid kan skabe samme uønskede effekt. Ligeledes er der stor forskel på hvilke type materialer det tøj man klæder sig i er lavet af, samt hvilken type deodorant man bruger, og hvordan man påfører den. Vi har her samlet nogle områder som kan have en effekt på ens svedproduktion:

Fødevarer der kan give dig svedproblemer

  • Fed mad og forarbejdet mad – Din krop skal arbejde dobbelt så meget for at bearbejde fed mad og meget sukkerholdig mad, frem for eksempelvis proteinrig mad. Dette kan for mange medføre en øget svedproduktion
  • Salt – For meget salt i din kost, får din krop på overarbejde. Hvis kroppen får for meget salt, vil reaktionen være at svede, da det er kroppens mest effektive måde at komme af med overskydende salt i kroppen på.
  • Stærk mad – chili, peber etc. Vi har vel alle prøvet at få en meget stærk ret, og kort efter begynde at svede. Kroppen reagerer, på samme måde som en varm sommerdag; ved at svede for at få kroppen temperatur ned i en fart. Det er det aktive stof i chili, Capsaicin, der får centralnervesystemet til at reagere. Kroppen tror simpelthen den er i varmere omgivelser, og reagerer så ved at svede, for at regulere temperaturen.
  • Koffein – Morgenkaffen kan desværre være stærkt medvirkende til sved, af to årsager. For det første foretrækker de fleste en varm kop kaffe, og her vil kroppen reagere ved en større svedproduktion for at køle dig ned. Den anden er at koffein går direkte ind og påvirker centralnervesystemet, der igen aktiverer dine svedkirtler. Des mere kaffe du drikker på en dag, des større risiko er der for overdrevne svedproduktion.
  • Alkohol – Alkohol kan medføre en midlertidig udvidelse af blodårerne, der medfører forøget kropstemperatur. Som så igen kan medføre øget svedproduktion
  • Nikotin – Ikke en fødevare, men vi tager den med alligevel. Som om cigaretter ikke har dårlige egenskaber nok i forvejen, kan vi også give nikotin skylden for øget svedproduktion. Nikotinen får kroppen til at udløse stoffet acetylcholin, der sætter gang i svedproduktionen.

Undgå svedproblemer pga. forkert brug af deodorant.

Som du kan læse nærmere om her er det ikke ligegyldigt hvilken deodorant du bruger hvis du har svedproblemer. En antiperspirant deodorant vil ofte indeholde aluminiumklorid som går ind og stopper dine svedkirtler så sveden simpelthen ikke kan trænge igennem huden, på det område hvor man har påført deodoranten.

Det er dog vigtigt at man følger producentens anvisning, og ikke bruger antiperspirant-deodoranter i overdreven grad, da der er mange tilfælde, så opstår bivirkninger i form af hudirritation. Hvis man sveder rigtig meget kan en deodorant i mange tilfælde nemlig ikke holde sveden tilbage, og så kan der let opstå en ond cirkel hvor man bruger mere og mere uden den ønskede effekt, men med uønskede bivirkninger til følge i stedet.

Gå i det rigtige tøj

Ift. svedproblemer under armene skal man gå efter tøj der åndbart og hurtigtørrende. Helt overordnet skal man holde sig fra fx polyester og nylon, da det ikke er åndbart.

Bomuld som er det mest brugte naturlige tekstil er åndbart, men det er bestemt ikke hurtigtørrende og det viser sig ofte i form af svedpletter på bomuldsskjorter. Dertil kommer at bomuld nemt kommer til at lugte.

Gode materialer ift. sved er materialer der netop er åndbare og hurtigtørrende, og som ikke kommer til at lugte. Eksempler på disse er viscose, hør, uld og modal, som DRYWEAR t-shirts er lavet af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *