Hvad kan man bruge i stedet for deodorant?

I dette indlæg kigger vi nærmere på naturlige alternativer til den klassiske deodorant, som langt størstedelen af os bruger dagligt, nogle sågar flere gange om dagen.

Hvordan virker den klassiske deodorant?

En almindelig deodorant fungerer ved at bekæmpe bakterier der forårsager lugt og ved at absorbere og lukke af for sveden. Deodoranter indeholder typisk en aktiv ingrediens såsom aluminium, som har til formål at stoppe udførelsesgangene fra kroppens svedkirtler og dermed reducere svedudledningen fra det påførte område. Mange deodoranter indeholder derudover også en række andre ingredienser, såsom parfume og farvestoffer, der kan give deodoranten en behagelig duft og farve.

Skadelige stoffer i deodoranter

Almindelig deodorant kan være en effektiv måde at holde lugten væk på, men det er værd at bemærke, at de kunstige tilsætningsstoffer som giver deodoranterne duft og farve, kan give allergiske reaktioner hos nogle mennesker. Der findes dog efterhånden en lang række deodoranter, som er duft- og farveneutrale, som med fordel kan vælges. Herefter kan man påføre en parfume eller Eau de Toilette for at give den ønskede duft.


Som skrevet indeholder mange antiperspiranter også aluminium for at reducere svedudledningen. De senere år har det været et øget fokus på de potentielle problemstillinger ved brugen af aluminium i deodoranter, blandt andet i dokumentaren The age of aluminium fra 2014. Der er ingen definitive svar på, om aluminium i deodoranter kan være farligt. Nogle undersøgelser har vist, at aluminium kan være skadeligt for menneskers sundhed, mens andre undersøgelser har vist, at det er sikkert at bruge. Det inspirerede os dog til at undersøge om der var aluminium og parfume-frie alternativer til den klassiske deodorant/antiperspirant.

Citron & bage pulver

En blanding af bagepulver og citronsaft kan bruges som et naturligt alternativ til deodorant. Bagepulveret kan absorbere lugt og citronsaft kan hjælpe med at fjerne bakterier, der forsager lugten. Bagepulver er også alkalisk, hvilket kan hjælpe med at neutralisere den sure lugt, som opstår i løbet af dagen. Citronsaft har også en behagelig duft, så det kan bidrage til at holde dig frisk og velduftende.

Kokosolie & Natrium

Et andet naturligt alternativ er at lave en blanding af kokosolie og natrium. Kokosolie har antimikrobielle egenskaber, så det kan hjælpe med at bekæmpe de bakterier, som forårsager svedlugt. Natrium er en form for salt, der kan absorbere fugt og dermed hjælpe med at holde dig tør. Blandingen kan tilføjes en dråbe æterisk olie for at give den en behagelig duft.

Æteriske olier

Mange æteriske olier er bakteriedræbende og kan bruges som duftgivende middel. Både som parfume, men de kan også tilsættes i blandingen til din egen naturlige deodorant. Nogle af de mest populære valg inkluderer tea tree olie, lavendelolie, eukalyptusolie og rosmarinolie. De æteriske olier kan blandes frit som man har lyst, for at skabe ens egen helt egen unikke duft, men er man helt vild med eksempelvis rosmarin, kan man også bruge dem enkeltstående.

Slut med gule pletter fra deodoranter under armene

Fælles for ovenstående naturlige alternativer til den klassiske deodorant er at de ikke indeholder aluminium. Når aluminium fra deodoranten kommer i kontakt med sved og tøjets tekstil skabes der en kemisk reaktion, som resulterer i de gule svedaflejringer man ser under armene hos mange. Derudover er alternativerne 100% naturlige og dermed skånsom mod følsom hud, ligesom at du er med til at reducere vores samlede kemiske belastning.   

Uden at vi hos DRYWEAR selv har prøvet at lave vores egne deodoranter… endnu, beretter flere testere at de ikke skulle have den samme langsigtede effekt som en traditionel deodorant/antiperspirant. Du vil derfor muligvis skulle påføre den flere gange om dagen for at undgå lugtgener. Ønsker du et naturligt og bæredygtigt alternativ til din industrifremstillede deodorant er muligheden der dog.

Dit valg af tekstil kan minimere svedlugt

Nogle tekstiltyper er mere sugende end andre. Derfor bruger vi eksempelvis bomuld til klude, håndklæder og viskestykker. Faktisk er almindelig bomuld 50% mere sugende end eksempelvis Lenzing Modal. Iklæder du dig en undertøjre af almindelig bomuld og sveder meget, vil du derfor øge mængden af bakterier i tøjet som skaber lugten. Det er netop derfor vi har valgt at producere vores svedstoppende T-shirts i Lenzing Modal. Modal har yderligere den fordel at det er naturligt, tyndt og temperaturregulerende. Sammen med de indsyede svedstoppende membraner kan den blive din ven i kampen mod svedlugt. Læs mere om vores T-shirts her.

Kilder:

www.drywear.dk

www.sweathelp.org/

www.helsam.dk

www.healthline.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *