Hvad skal du tage på for ikke at svede?

Lag på lag-metoden

Når vi går fra sommer til efterår og vinter, og det begynder at blive køligere udenfor, bliver det endnu mere vigtigt at klæde sig rigtigt på for at undgå at svede – men samtidig holde sig varm. I de kolde måneder har vi tendens til bare at tage ekstra trøjer og jakker uden på vores ”sommertøj”, men i overgangsperioder som efterår og forår, hvor temperaturene skifter meget i løbet af dagen, er det essentielt at kende til lag på lag-metoden.

Det inderste lag

Når du klæder dig på, skal du have for øje, at det inderste lag er det vigtigste for både at holde varmen, men også for at undgå at svede. Det inderste lag skal både være svedtransporterende, altså åndbart, og så skal det ikke opsuge for meget fugt. Mange tror, at bomuld er godt som inderste lag og som undertøj, men bomuld er faktisk noget af det dårligste materiale, man kan have på inderst, hvis man sveder meget. Det skyldes, at bomuld suger fugt og bliver koldt og klamt.

De bedste materialer er eksempelvis uld, merinould, tencel eller modal, der er et naturligt tekstil af typen rayon. Det er fremstillet af cellulose fra bøgetræer. Vi anbefaler modal som undertøj, fordi det har så mange gode kvaliteter, fx er det ekstremt blødt og derved dejligt at have direkte mod kroppen, det er åndbart og hurtigtørrende og meget fugtabsorberende.

Du kan læse mere om alle kvaliteterne ved modal her (https://www.drywear.dk/hvad-er-modal/).

Mellemlaget

Ved lag på lag-metoden har det mellemste lag af tøj den funktion, at det primært skal isolere mod kulde samt hjælpe med at transportere sved og komme af med overskydende varme. På den måde kommer du ikke til at lukke varmen inde og svede endnu mere.

De bedste materialer til det mellemste lag er bl.a. syntetiske stoffer som polyester og polamid, som med moderne teknologier er blevet gode til at transportere sved og varme.

Hvis du sveder meget, kan det være en rigtig god idé at vælge stoffer som silke. Silke er let og luftigt samt behageligt at have på. Det nedsætter faktisk kroppens svedproduktion helt naturligt. Udover silke er tekstilfibre, som er fremstillet på basis af celluloseholdigt materiale, også gode til at lede varmen væk fra kroppen og ud, så sveden ikke holdes inde og laver plamager på tøjet. Her kan nævnes viskose, lyocell og modal, som alle er af celluloseholdige materialer, der er efterfølgende er forarbejdet. Vores egne t-shirts er lavet af modal – se dem her (https://www.drywear.dk/produkt/drywear-tshirt-rund-hals/).

Fryser du meget, er uld selvfølgelig et virkelig godt materiale, fordi det holder på varmen og desuden kan optage over en tredjedel af sin egen vægt i fugt, før det føles vådt. Uld indeholder naturlige antibakterier, som gør, at det ikke kommer til at lugte lige så meget som andre materialer, når det optager sved.

Det yderste lag

Har du en tendens til at svede meget, når du fx skal fra a til b på en cykel, så vælg overtøj, der ligesom resten af dine lag er åndbart. Er dine jakker ikke åndbare, vil din varme ikke kunne komme ud, og du kommer til at svede, selvom resten af dine lag er åndbare.

Sørg for at tjekke, hvilket materiale jakken er lavet af, før du køber den, så du slipper for unødig svedproduktion og pletter på tøjet. Skulle du alligevel komme til at svede, kan du her (https://www.drywear.dk/stop-sved-under-armene/) læse mere om, hvordan du undgår svedige armhuler i hverdagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *